Σελίδες

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Κριτήριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΚΕΙΜΕΝΟ


Έχει λεχθεί ότι η Ευρώπη είναι «η ήπειρος των αντιφάσεων». Των συνενώσεων, δηλαδή, αλλά και των συγκρούσεων, της χριστιανικής αγάπης αλλά και των θρησκευτικών πολέμων, της δημοκρατίας αλλά και των ολιγαρχικών έως και φασιστικών καθεστώτων, της ειρήνης αλλά και των άγριων πολέμων, του πιο σημαντικού πολιτισμού στις τέχνες και στα γράμματα αλλά και ενός φάσματος ασύλληπτης βαρβαρότητας. Ωστόσο, η Ευρώπη των αντιφάσεων είναι αυτή που κατόρθωσε - περνώντας από πολλά ιστορικά στάδια εξέλιξης - να ωριμάσει βαθμηδόν στις συνειδήσεις των λαών και των ηγετών των χωρών της. Έτσι, έφτασε τελικά να αποτελεί σήμερα την αδιαμφισβήτητη και δυναμική πραγματικότητα που είναι γνωστή ως «Ευρωπαϊκή Ένωση».  
Βεβαίως, όλους αυτούς τους αιώνες (από την αρχαιότητα μέχρι και όλον τον μεσαίωνα), οι φιλοδοξίες διαφόρων ηγετών να επεκτείνουν την κυριαρχία τους σε ευρύτερες μάζες πληθυσμού και σε μεγαλύτερες γεωγραφικές εκτάσεις προκάλεσαν σφοδρές συγκρούσεις, οι οποίες τραυμάτισαν την ενότητα και κλόνισαν τη συνεργασία στην Ευρώπη. Όμως, «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Οι απώλειες σε ζωές, οι καταστροφές, οι ερημώσεις, η ανάγκη αποτροπής των συγκρούσεων οδήγησαν σε επιμέρους συμμαχίες και ενώσεις. Μετά δε από τα δεινά που επισώρευσαν στην Ευρώπη οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι, προέβαλε επιτακτικότερη από ποτέ η ανάγκη συνεργασίας για τη διαμόρφωση μιας κοινής βάσης αρχών, κανόνων και μορφών πολιτικής συμπεριφοράς που θα επέτρεπαν την υπέρβαση των αντιθέσεων (…)
Παρόλο που βασικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να παραμείνει η διατήρηση της ειρήνης και η σύγκλιση των οικονομικών μεγεθών, ωστόσο ο στόχος αυτός πρέπει να αποκτήσει ευρύτερες διαστάσεις. Επιβάλλεται να καλλιεργηθεί το όραμα διαμόρφωσης ενός ενιαίου ευρωπαϊκού πυρήνα, όπου οι λαοί θα βιώνουν την Ευρώπη ως κοινή πατρίδα, ως ενιαίο χώρο συνάντησης και αλληλεπίδρασης πολιτισμών, διατηρώντας πάντα τη δική τους ξεχωριστή συνείδηση. H ιστορικότητα της ιδέας της Ευρώπης από κοινού με τη γνώση των σφαλμάτων, των αδυναμιών και των αποτυχιών του παρελθόντος μπορούν να βοηθήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της ουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επιβάλλεται να εδραιωθεί στις ψυχές των νέων ανθρώπων. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για την ποιοτική ένωση των ευρωπαϊκών χωρών, η οποία θα σέβεται τις ιδιαιτερότητες όλων κρατών -μελών, τη γλώσσα, την παράδοση, την ιδιοπροσωπία κάθε ευρωπαϊκού λαού, την πολιτισμική πολυμορφία της Ευρώπης, ενώ παράλληλα θα καλλιεργεί, θα βαθαίνει και θα αναδεικνύει ό,τι ενώνει τους Ευρωπαίους και ό,τι τους διακρίνει ιστορικά από άλλους σύγχρονους πολιτισμούς. 
 Ο καίριος χώρος για τη συνειδητοποίηση της ουσίας της Ενωμένης Ευρώπης και για μια ποιοτική βίωση αυτής της ουσίας είναι - μη το ξεχνάμε - ο χώρος της Παιδείας. Οι ιδέες, οι αρχές και οι αξίες περνούν μέσα από την Εκπαίδευση, τη σχολική και την ανώτατη, καθώς εκεί φύονται, καλλιεργούνται, συνειδητοποιούνται, αποκτούν βάθος, ουσία και συνέχεια. H ευρωπαϊκή διάσταση της Παιδείας πρέπει να αρχίσει από τα Πανεπιστήμια με την κατάρτιση των αυριανών εκπαιδευτικών της Γενικής Εκπαίδευσης. Έτσι, θα επιτευχθεί σωστά και ουσιαστικά η μόρφωση και διαμόρφωση των αυριανών πολιτών της Ενωμένης Ευρώπης. Θεωρώ, μάλιστα, ιδιαίτερα σημαντικό ότι τα Πανεπιστήμια της Ευρώπης έχουν πεισθεί και ενθαρρύνουν συστηματικά τη διακινητικότητα (mobility) των φοιτητών, τη μετάβαση και φοίτησή τους σε άλλα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Όπως είναι σημαντική και η δυνατότητα - που αρχίζει να διαφαίνεται - απόκτησης κοινών πανεπιστημιακών πτυχίων ή και μεταπτυχιακών τίτλων. 
(Άρθρο από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ , διασκευή) 
ΘΕΜΑΤΑ

Α1.    Να γράψετε στο τετράδιό σας την περίληψη του κειμένου σε 100 - 120 λέξεις.
Μονάδες 25
 Β1.    Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό σας δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόταση, τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή, ή Λάθος, αν η πρόταση είναι λανθασμένη, σύμφωνα πάντα με το κείμενο.

α. Στην Ευρώπη έχουν υπάρξει μόνο δημοκρατικά καθεστώτα.
β. Πολλοί ηγέτες κατά τους αιώνες διασάλευσαν την ειρηνική συμβίωση των λαών της Ευρώπης.
γ. Η ποιοτική ένωση των χωρών της Ευρώπης έγινε πραγματικότητα με τη δημιουργία της «Ευρωπαϊκής Ένωσης».
δ. Η ευρωπαϊκή διάσταση της Παιδείας πρέπει να ξεκινήσει από τη σχολική εκπαίδευση.
ε. Η απόκτηση κοινών πανεπιστημιακών πτυχίων θα μπορούσε να συμβάλει στη συνειδητοποίηση της ουσίας της Ενωμένης Ευρώπης.  
Μονάδες 10
 Β2.    α) Να εντοπίσετε και να καταγράψετε δύο (2) τρόπους ανάπτυξης της τελευταίας παραγράφου του κειμένου, τεκμηριώνοντας την απάντησή σας. (Μονάδες 4)
         β) Να ερμηνεύσετε τη χρήση των εισαγωγικών και της διπλής παύλας στις παρακάτω περιπτώσεις: (Μονάδες 2)
«η ήπειρος των αντιφάσεων» (1η παράγραφος)
- περνώντας από πολλά ιστορικά στάδια εξέλιξης – (1η παράγραφος)
Μονάδες 6
 Β3.    α) ασύλληπτης, βαθμηδόν, σφοδρές, να εδραιωθεί, ιδιοπροσωπία: Για καθεμιά από τις παραπάνω λέξεις να γράψετε ένα συνώνυμο, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία κάθε λέξης στο κείμενο.

β) αδιαμφισβήτητη, να επεκτείνουν, κλόνισαν, αποτροπής, θα σέβεται: Για καθεμιά από τις παραπάνω λέξεις να γράψετε ένα αντώνυμο.

γ) σύγχρονους, επιτευχθεί: Χρησιμοποιώντας το β΄ συνθετικό των παραπάνω λέξεων ως α΄ συνθετικό, να φτιάξετε από ένα νέο σύνθετο επίθετο ή ουσιαστικό.
Μονάδες 12

Β4.    α) Με ποια νοηματική σχέση συνδέονται μεταξύ τους η τρίτη και η τέταρτη παράγραφος του κειμένου; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. (Μονάδες 3)
             β) «οι φιλοδοξίες διαφόρων ηγετών να επεκτείνουν την κυριαρχία τους σε ευρύτερες μάζες πληθυσμού και σε μεγαλύτερες γεωγραφικές εκτάσεις προκάλεσαν σφοδρές συγκρούσεις»: Να μετατρέψετε την ενεργητική σύνταξη σε παθητική. (Μονάδες 4) 
Μονάδες 7

Γ1.    Συμμετέχετε σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια του οποίου νέοι και νέες από όλη την Ευρώπη συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες, για να συζητήσουν σχετικά με τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκπρόσωπος της Ελλάδας καλείστε να εκφωνήσετε μια ομιλία (500 - 600 λέξεων), στην οποία θα αναλύσετε:
α) τους στόχους που, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να υιοθετήσουν ως βασική προτεραιότητα οι πολιτικές ηγεσίες των κρατών της Ευρώπης, ώστε να υλοποιηθεί το όραμα για μια πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη
β) τους τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί η ευόδωση αυτών των στόχων.

Μονάδες 40

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου